Tuolla aiemmin jo pohdin noita kirjoittamattomia sääntöjä, ja taas tuli yksi esiin: Rantasaunan laiturilta ei saa hyppiä, jotta mutapohja se samentaisi vettä. Myöskään portailla eivät lapset saa roikkua aikuisten tiellä. Muutenkin kaipaisin varsinkin rantasaunaan selkeämpiä, ehkä ihan paperille kirjoitettuuja sääntöjä siitä miten siellä oikein saunotaan, kuinka huolehditaan tilan antamisesta seuraavalle jne.

Myös yleiset vessat kaipaisivat ohjeistusta. Meillä on oma kompostikäymälä, jonne laitetaan purua joka käynnin jälkeen, mutta yleisissä puuseissä on kalkkia, jota käsittääkseni laitetaan vain isomman hädän perään. kaikille ei myöskään ole itsestään selvää, että kuukautissiteet, vaipat ja koirankakkapussit eivät huussiin kuulu. Tämä tuli esiin kun eräs mökkiläinen tuli (erittäin hienovaraisesti!) huomauttamaan minulle että alueemme käymälässä on vauvanvaippoja, ja tietäen että meillä on vaippaikäinen niin arveli että olisi mukavempi sanoa näin kahdenkesken etteivät ne maadu. No, meidän vaippojammehan ne eivät olleet, meillähän vaipat pestään, mutta epäilen niiden olevan peräisin yhdestä mökistä jossa oli nuoripari vauvansa kanssa mökkiläisisovanhempien luona kylässä. Tuskin nuo isovanhemmat olisivat vaippoja huussiin lykänneet, mutta kaikilla nuorilla ei ole asiasta varmaan oikeaa tietoa.

Toisaalta jokapaikassa olevat ohjelaput ja liput taas luovat kuvaa äärimmäisen säädellystä yhteisöstä, tosin niinhän se on kirjoittamattomienkin sääntöjen kohdalla, ei vain niin näkyvää ulkopuolisille.

Parhaaksi  tavaksi näkisin huumoripitoisen ohjeistuksen, kuten esim meidän Biolanin huussin mukana tullut ohjejuliste, jossa runon muotoon oli kirjattu käyttöohjeet. Kunvaan joku runoilisi...